Čaj – obyčejný nápoj, ale i životní styl

Článek byl publikován

Čaj je nápoj připravený louhováním listů čajovníku v horké vodě. Slovo čaj obvykle používáme i pro samotné lístky z keře čajovníku. Je to nápoj povzbuzující, podobně jako káva, díky tomu, že obsahuje tein. To že se název „čaj“ používá i pro odvary z jiných rostlin (bylinné čaje, ovocné čaje) je zavádějící a nesprávné, někdy se pro tyto nápoje používá výraz nečaje.


Jediné, co víme z historie o čaji jistě, je, že pochází z Číny. Legend o jeho objevení je ale hned několik. Jedna například hovoří o tom, jak v roce 2737 př.n.l. čínský císař při meditaci v lesní krajině u ohně, kde si převařoval vodu k pití, ucítil lahodnou vůni, linoucí se z kotlíku. Všiml si, že mu do vroucí vody spadlo několik lístků z keře rostoucího vedle. Zjistil, že i chuť nápoje je skvělá, a čaj byl na světě. Existují i další legendy. Která z nich je ta pravá, o to se neustále vedou spory. Z Číny expandoval čaj postupně do celého světa. Japonsko, Evropa, Rusko, Anglie, Indie a tak dále. Pro nás je zajímavé, že teprve až v roce 1885 česká firma Josef Horn a spol. v Chřibské u Rumburka začala dovážet a balit čaj.


Čajovník je rostlina, které se nedaří všude. Vyžaduje monzunové klima v subtropickém a tropickém pásmu. Pěstuje se na čajových plantážích, kde se keře udržují ve výšce kolem jednoho metru. Čajové lístky se sbírají několikrát do roka, a to uštipováním mladých teprve se rozvíjejících menších lístečků u špiček větví. Pak se dále zpracovávají pomocí oxidace (dříve chybně nazýváno fermentací). Podle stupně oxidace čaje rozdělujeme do čtyř základních skupin na čaje bílé, zelené, polozelené a černé.


Pití čaje zpočátku bývalo záležitostí elitní a bylo dostupné pouze pro bohaté a mocné. Postupem doby se ale čaj stával dostupným všem a jeho konzumace se značně rozšířila. Jsou známé čajové obřady a rituály v Číně nebo v Japonsku, kde čaj vlastně znamená životní styl. Čaj o páté, zvyk který mimochodem vznikl ve Francii, a Anglie ho od Francouzů pouze převzala, je klasická a dlouholetá záležitost. A převzali jsme ho i my. V socialistickém Československu se odpolední setkávání dospívající mládeže, většinou spojené s tancem, také nazývala „čaje“, ale čaj se na nich ve skutečnosti pil spíše výjimečně.


Ve městech po celém světě, a také u nás, vznikají čajovny, máme speciální čajové nádobí, jsou k mání velmi kvalitní čaje čínské, indické, cejlonské, japonské, anglické, ruské. Nejrozšířenějším druhem čaje je čaj černý, ale už se začíná o toto prvenství dělit s čajem zeleným. To je čaj, u kterého po sklizni k procesu oxidace vůbec nedojde. Čajové lístky se po zavadnutí svinou do ruliček, a buď se opraží, nebo zapečou. Zelené čaje jsou velmi populární hlavně v Japonsku, Číně a na Středním východě.


Indie je zase proslulá svým velmi kvalitním a drahým čajem Darjeeling. Největší klenoty mezi čaji se pěstují v oblasti Himalájského předhůří na hranicích s Nepálem. Přestože Indie vyváží tyto skvosty, Indové pijí nekvalitní a silně oslazený čaj s mlékem.


Rusko objevilo čaj, když v roce 1618 dostal tehdejší car darem bednu s čajem od čínského velvyslance. Ale až o pár desítek let později začaly z Ruska do Číny putovat pro čaj karavany. Postupem doby se čaj stal v Rusku národním nápojem. Mnoho jeho obyvatel si tento nápoj oblíbilo a rozšířilo se hezké přísloví : Tam, kde mají dobrý čaj, pije se méně vodka. Synonymem pro popíjení čaje v Rusku je samovar, používaný již od poloviny 18 století.


Britové jsou spolu s Indy dnes největšími spotřebiteli čaje na světě. V Anglii se čaj stal dokonce národním nápojem a odsunul tím anglické pivo na další místo.


Amerika zase pro milovníky čaje objevila čajové sáčky a ledový čaj. I když ortodoxní pijáci čaje tyto inovace moc neuznávají.


Čaj můžeme pít od raného dětství až do pozdního stáří. Čtyřmi základními prvky pro přípravu čaje jsou čaj, voda, konvice a doba louhování. Na každém z těchto prvků záleží, chceme-li připravit kvalitní nápoj.


O čaji jsme toho již řekli dost.


Voda by byla nejlepší pramenitá, postačí ale i vodovodní. V žádném případě nepožíváme vodu destilovanou nebo minerální. Pravidlem je, že na zalévání čajových lístků se používá voda, která se přiblížila k varu, ale zchladla na 80 až 60 stupňů.


Konvice, nejlépe porcelánová nebo keramická by měla být předehřátá vypláchnutím horkou vodou.


Čas louhování je zase u každého druhu čaje jiný a je dobré ho dodržet.


Dobrý čaj můžeme zkazit i tím, že ho budeme ochucovat, například spoustou cukru nebo citronovou šťávou, případně nějakou lihovinou. Přijatelné je pouze mléko, zvlášť oblíbené v anglicky mluvících zemích. Samozřejmě si můžeme svůj čaj osladit medem a vymačkat do něj citron. Bude to určitě i chutné a nic proti chuti a vkusu každého z nás. Chuť čaje ale v takovém případě neoceníme, půjde-li vůbec ještě o čaj.


Slůvko čaj bývá často spojováno ještě s dalšími oblíbenými nápoji, které ve skutečnosti s čajem mají společného pramálo :


Čajová směs je kombinací čaje a nějaké další byliny.


Ovocné čaje nejsou čaje v pravém slova smyslu. Spařujeme v nich sušený ibišek, šípek, pomerančovou kůru a mnoho jiných druhů ovoce a jejich kombinací.


Bylinné čaje jsou nápoje, připravené louhováním sušených bylin a pijeme je i ze zdravotních důvodů. Vhodnými bylinami jsou například máta peprná, lípa srdčitá, bez černý, třezalka tečkovaná, meduňka lékařská a mnoho a mnoho dalších. Ačkoliv odvary z těchto bylin ve skutečnosti čaje nejsou, jejich pití je u nás velmi rozšířené. Jsou často podpůrným prostředkem při léčení různých chorob, podle druhu použité byliny mohou zklidňovat nebo naopak povzbuzovat náš organizmus. Společně s „ovocnými čaji“ jsou určitě lepší volbou nápoje při dodržování pitného režimu, než, bohužel také velmi rozšířené, přeslazené limonády. I tady ale samozřejmě platí : všeho s mírou.


Čajovník byl přírodovědci zařazen mezi nejstarší kultivované rostliny. Zvyk pít dobrý čaj, a pít ho kultivovaně a s chutí , je velmi starý a nejspíš tu s lidstvem zůstane i nadále. Zájem o kvalitní čaj stoupá a jeho nabídka se tudíž stále rozšiřuje. A tak můžeme dál pronikat do kouzelného světa čaje a jeho chutí.

Čaj je nápoj připravený louhováním listů čajovníku v horké vodě. Slovo čaj obvykle používáme i pro samotné lístky z keře čajovn&ia...

Sdílejte článek:

Recenze a hodnocení receptu


Napište vaší recenzi nebo komentář


Tento recept ještě nebyl okomentován
Čaj – obyčejný nápoj, ale i životní styl
Čaj – obyčejný nápoj, ale i životní styl Čaj – obyčejný nápoj, ale i životní styl Čaj – obyčejný nápoj, ale i životní styl Čaj – obyčejný nápoj, ale i životní styl

Autoři článku

Hana R.
M
×

Váš recept je nyní uložen!

Zaregistrujte se, aby jste se k uloženým receptům později dostal/a.
Přihlásit se přes sociální sítě


Podmínky použití | Ochrana os.údajů