Sdílet:

Obilniny bez lepku

Tomáš Rohlena

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

V dnešní době je čím dál víc lidí, kteří se rozhodli odstranit lepek ze svého jídelníčku nebo ho alespoň omezit. Určitý podíl na tom mají lidé, kteří trpí nesnášenlivostí lepku nebo alergií na něj. Lepek je bílkovina obsažená hlavně v pšenici, ječmeni a žitu. Naštěstí pro lidi, kteří mají bezlepkovou dietu je zde mnoho alternativ. Mezi velmi vhodné obilniny pro ně jsou quinoa, pohanka, jáhly, amarant, kukuřice, ryže, bulgur nebo kukuřičný kuskus.

Quinoa - je jednoletá bylina a konzumují se její vyloupaná semena o velikosti asi 1-2 mm, tyto semena neobsahují lepek a dají se použít k přípravě mouky, kaší a na zahušťování polévek či omáček.

Pohanka - je bylina jejíž plody neobsahují lepek, využívá se především jako součást zdravé výživy, je vhodná pro osoby trpící křečovými žílami, hemeroidy a problémy s cévami.

Jáhly - jsou potravina, vyráběná loupáním prosa a tudíž je přirozeně bezlepková, je ve formě malých žlutých kuliček o velikosti asi 1 mm, používá se především jako příloha


Amarant - neboli laskavec, je jednoletá rostlina, důležitá jsou hlavně její semena, využívá se hlavně k výrobě bezlepkové mouky

Ani lidé alergičtí na lepek dnes nejsou bez pečiva. Existují různé druhou mouky, která je buď přirozeně bezlepková nebo zbaví semena lepku mechanicky. Mezi přirozeně bezlepkové mouky patří mandlová mouka, chia, kokosová, cizrnová, lískooříšková, pekanová, dýňová, sezamová, slunečnicová, amarantová, kukuřičná, rýžová či pohanková.

Odkazy na tématické stránky

Bezlepkové recepty

Recepty bez lepku na internetu


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Obilniny bez lepku, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Obilniny bez lepku.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: obilniny, bez, lepku.

Kde najít informace



×