Cheesecake recept
Cheesecake, neboli také tvarohový dort, či sýrový koláč, je lahůdkou, kterou nikdo nepohrdne. Z mnoha jeho variant jsme vybrali právě tuhle, ozdobenou ovocem, nejlépe čerstvým, ale klidně může být i kompotové.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 5 vajec
- 100g nesoleného másla
- 200 ml sladké smetany
- 200 ml zakysané smetany
- 850 g smetanového sýra (např. lučina)
- 160 g máslových sušenek
- 1 vanilkový cukr
- 150 g cukru
- 2 lžíce polohrubé mouky
- šťávu z 1 citronu
- čerstvé nebo kompotové ovoce
Způsob přípravy
Sušenky nasypeme do plastového sáčku a pomocí válečku je rozdrtíme. V míse je smícháme se změklým máslem a uhněteme z nich vláčné těsto. Koláčovou formu o průměru přibližně 25 cm vymažeme máslem a těsto do ní rozprostřeme, k formě ho přitlačíme a u okraje zvedneme asi 2 cm. Pak připravenou formu uložíme na půl hodiny do ledničky.
Ve větší míse ušleháme smetanový sýr s vejci, přidáme cukr, mouku, vanilkový cukr, citronovou šťávu, sladkou i kysanou smetanu a vše zvolna vyšleháme na hladký krém.
Hotový krém nalijeme do připravené formy na těsto ze sušenek. Troubu jsme si mezitím předehřáli na 200 stupňů a cheesecake v ní pečeme 15 minut. Pak teplotu snížíme na 140 stupňů a zvolna pečeme ještě asi 65 minut. Po této době troubu vypneme a hotový koláč v ní necháme vychladnout.
Hotový, dobře vychlazený moučník ozdobíme nakrájeným čerstvým nebo kompotovaným ovocem. Nejvíce se hodí jahody, maliny, ostružiny, meruňky, broskve, banány atd.