Citronovo-malinový sirup recept
Citronovo-malinový sirup je jedinečný svou lahodnou chutí. V sezóně malin si ho můžeme připravit a zavařený používat celý rok.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 litr čerstvé citronové šťávy
- 900 g cukru
- 2 kg čerstvých malin
- voda nebo tonik na ředění
Způsob přípravy
Citronovo-malinový sirup je jedinečný svou lahodnou chutí. V sezóně malin si ho můžeme připravit a zavařený používat celý rok. Nejprve maliny zpracujeme v odšťavňovači, kde získáme šťávu a odstraníme semena. Šťávu z malin smícháme s cukrem a citronovou šťávou a ve velkém hrnci vše přivedeme k varu. Pak odstavíme z plotny a z povrchu odstraníme pěnu.
Štávu po zchladnutí nalijeme do zavařovacích sklenic. Zavíčkované zavařovací sklenice pak ve velkém hrnci úplně ponoříme do vody, vodu přivedeme k varu a zvolna vaříme asi 10 minut. Pak sklenice z hrnce vyndáme a necháme vychladnout. Sirup uskladníme a můžeme používat kdykoliv. Ředíme vodou, nebo tonikem, můžeme přidat i do zázvorového piva.