Italská polévka minestrone recept
Italská polévka minestrone je v italské kuchyni jedno z nejoblíbenějších jídel. Minestrone v podstatě znamená "velká polévka".
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 100 g nakládaných fazolí
- 100 g cukety
- 60 g slaniny
- 50 ml olivového oleje
- 60 g másla
- 80 g špaget
- 100 g parmazánu s kůrou
- 1 svazek čerstvé bazalky
- 100 g rajčat
- 3 cibule
- 2 celery
- 2 brambory
- 3 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 2 lžíce rajského protlaku
- mletý pepř
- sůl
Způsob přípravy
Italská polévka minestrone je v italské kuchyni jedno z nejoblíbenějších jídel. Minestrone v podstatě znamená "velká polévka". Je hustá, sytá a můžeme ji obměňovat podle toho, jakou sezónní zeleninu do ní přidáme. Do většího hrnce dáme rozpustit máslo a přilijeme olej. Nasypeme slaninu pokrájenou na malé kousky a opečeme. Přidáme nakrájenou cibuli, utřený česnek a ještě pár minut dusíme. Potom do hrnce přidáme na kousky pokrájené brambory, mrkev a celer, a zase pár minut za stálého míchání opékáme. Přidáme naložené fazole, promícháme a po 2 minutách dušení přidáme nakrájenou cuketu.
Přikryjeme poklicí a asi 20 minut dusíme za občasného promíchání. Po této době zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme rajský protlak, pokrájená rajčata, nasekanou bazalku a kůru z parmazánu. Osolíme a dochutíme pepřem. Polévku přivedeme k varu a pak snížíme teplotu. Zvolna polévku vaříme asi půl hodiny. Vyjmeme z polévky parmazánovou kůru a přidáme rozlámané špagety. Vaříme posledních 10 minut a polévku odstavíme z plotny. Jednotlivé porce posypeme strouhaným parmazánem.