Křenová omáčka recept
Křenová omáčka je rychlá, jednoduchá a zdravá. Podáváme ji hlavně k vařeným masům, nejčastěji to bývá přední hovězí.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 600 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce nastrouhaného křenu (nebo konzervovaného)
- 1 smetana ke šlehání
- sůl
- cukr
- 1 lžíce citronové šťávy
Způsob přípravy
Křenová omáčka je rychlá, jednoduchá a zdravá. Podáváme ji hlavně k vařeným masům, nejčastěji to bývá přední hovězí. Oblíbenou přílohou jsou také natvrdo vařená vejce. Z másla a hladké mouky usmažíme v kastrole zlatavou jíšku. Zalijeme ji hovězím vývarem a dobře rozmícháme. Omáčku povaříme asi 10 minut za občasného zamíchání, aby se neutvořily hrudky.
Po této době do omáčky přidáme sladkou smetanu, rozmícháme ji a znovu přivedeme k varu. Podle potřeby nyní omáčku můžeme zředit vodou, nebo naopak zahustit trochou mouky rozmíchané ve vodě. Do vroucí omáčky přidáme křen a jen krátce provaříme. Nakonec omáčku odstraníme z plotny a dochutíme podle vlastní chuti solí, octem či citronovou šťávou.