Lahodný čokoládový koláč recept
Lahodný čokoládový koláč je moučník i pro úplné začátečníky. Snadno a rychle ho připravíme a věřte tomu, že se po něm jen zapráší.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 80 g cukru krupice
- 4 vejce
- 250 g kvalitní tmavé čokolády
- 6 lžic jemné strouhanky
- 100 g másla
- 1 lžička jedlé sody
- 75 g jemně mletých mandlí
Způsob přípravy
Lahodný čokoládový koláč je moučník i pro úplné začátečníky. Snadno a rychle ho připravíme a věřte tomu, že se po něm jen zapráší. 200 g čokolády nalámeme na menší kousky a spolu s máslem ji za stálého míchání rozpustíme v hrnci ve vodní lázni. Pak hrnec odstraníme z plotny, přidáme do čokolády 4 žloutky a polovinu cukru a vše znovu důkladně rozmícháme. Ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh a na konci šlehání do něj zašleháme zbytek cukru. Pak tuhý sníh zvolna přimícháme do čokoládové směsi a zároveň opatrně přidáme strouhanku, jedlou sodu a umleté mandle.
Hotové těsto nalijeme na pekáč velký asi 20x30 cm, který jsme vyložili pečícím papírem. Povrch koláče posypeme hoblinkami ze zbylé čokolády. V troubě předehřáté na 180 stupňů koláč pečeme až je na povrchu pevný. Po upečení pekáč vyndáme z trouby, necháme stát ještě 15 minut a teprve potom koláč nakrájíme na jednotlivé porce.