Suroviny
- hladká mouka 200 g
- máslo 80 g
- pórek 2 ks
- uzená šunka od kosti (vcelku) 100 g
- vejce 2 ks
- tvrdý sýr 100 g
- smetana 100 ml
- voda 2 lžíce
- olivový olej
- muškátový oříšek
- sůl
Postup přípravy
- Mouku vsypte do mísy. Mírně povolené máslo nakrájejte na kostky a přidejte k mouce. Do směsi vyklepněte vejce a přidejte špetku soli. Vše dobře smíchejte. Pak přilijte trochu vody a vypracujte vláčné těsto. Zabalte do fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice.
- Připravte si náplň. Pórek a cibulku dobře očistěte a nakrájejte na plátky. Orestujte je na olivovém oleji, až zprůsvitní. Přidejte šunku nakrájenou na kostičky a trochu osolte. Zalijte smetanou, chvilku provařte a odstavte. Nakonec strouhněte trochu muškátového oříšku.
- Těsto rozválejte, dejte do vymazané a vysypané formy a dobře přitiskněte ke stěnám. Okraje zarovnejte (měly by trochu přečnívat). Těsto předpečte asi 10 minut v předehřáté troubě na 200˚C. Přidejte pórkovou směs, posypte strouhaným sýrem a zalijte rozšlehaným vejcem. Pečte dozlatova asi 20 minut.