Máte rádi müsli? Potom určitě vyzkoušejte recept na domácí variantu. Je dokonalé!
1 špetka | sůl |
120 g | máslo |
100 g | rozinky |
4-5 lžic | med |
1 lžička | skořice mletá |
100 g | lískové oříšky |
500 g | ovesné vločky |
100 g | sušené fíky |
100-150 g | kešu ořechy |
50 g | slunečnicová semínka |
100 g | sušené brusinky |
podle chuti | |
---|---|
chia semínka |
Ořechy vsypeme do hrubšího sáčku a paličkou na maso trochu nadrtíme. Je jen na naší chuti, jaké oříšky použijeme - vlašské, kešu, lískové, makadamové, piniové, pekanové, para ořechy atd. Větší sušené ovoce pokrájíme na menší kousky, rozinky a brusinky necháme celé. Lze použít téměř jakékoli sušené ovoce, jen měkké druhy (švestky, datle apod.) se příliš nehodí. Do mísy vsypeme ovesné vločky, nadrcené ořechy, rozinky a brusinky. Přidáme i překrájené sušené ovoce. Nezapomeneme na vrchovatou lžičku mleté skořice. Suchou směs dobře promícháme. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme med a špetku soli. Vše spojíme v jednolitou směs, ale nevaříme. Tekutou slazenou směsí zalijeme obsah v míse a opět dobře promícháme. Směs na domácí müsli rozprostřeme na 2 plechy vyložené pečícím papírem. Müsli před pečením nijak zvlášť neumačkáváme, necháme jej hezky načechrané. Pečeme zhruba 20 - 25 minut v troubě vyhřáté na 165 °C, v polovině pečení vločky promícháme. Nelekněte se, upečené domácí müsli bude po vyndání z trouby měkké a sypké, ale po vychladnutí se stane křupavou pochoutkou. Domácí müsli uchováváme v suché dóze a podáváme kdykoliv je chuť. Křupavé müsli skvěle doplní bílý jogurt, tvaroh, nejrůznější krémy apod.
Posnídejte müsli: Sypané domácí, v podobě müsli tyčinek i v koláči
Müsli nemusí být jen kupované a plné cukru, lze si ho na spoustu způsobů připravit i doma. A vždy budete vědět, co je jeho součástí, co jíte. Oříška, semínka, sušené ovoce a vločky v té nejlepší kombinaci.
Zdravé pečení – proč se ho nebát a jak začít?
Dolehl na vás začátek nového roku se vší tíhou právě uplynulých Vánoc, které jste si, pokud jde o jídlo, užili naplno a bez odpírání? Nebo prostě jen máte rádi sladké, ale už nějakou dobu je to na vás vidět, a to je to, co vás trápí?
Zamlsejte si zdravěji: Cizrnové brownies krok za krokem
Pojďte si zkusit upéct zdravější verzi brownies, která je díky cizině nabitá bílkovinami. Krok za krokem to s námi hravě zvládnete.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena