4-5 ks | cibule | |
0.3 ks | celer | |
5 ks | rajče | |
1 kg | mrkev | |
2 ks | paprika zelená | |
1 ks | hlávkové zelí | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý barevný pepř |
Zelí zbavíme svrchních listů, nakrájíme na osminky, odkrojíme tvrdý košťál a zelí nakrájíme na nudličky. Papriku očistíme a také nakrájíme na nudličky. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na plátky nebo hranolky, stejně tak oloupaný celer. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Všechnu zeleninu (kromě rajčat) vsypeme do velkého hrnce a zalijeme vodou tak, aby byla zelenina zcela ponořená. Základ na tukožroutskou polévku jen mírně osolíme, opepříme a dáme vařit, dokud není zelenina na skus. Rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme na kousky a ke konci vaření je hodíme do hrnce k ostatní zelenině. Uvařená zelenina nesmí být ve finále příliš tvrdá, ale ani rozvařená. Když máme tukožroutskou polévku hotovou, podle potřeby ji dochutíme a můžeme podávat. Tukožroutskou polévku jíme 7 - 14 dní, během této doby můžete sníst libovolné množství polévky. K ní si každý den dopřejeme jen povolené potraviny - další ovoce (kromě banánů) a zeleninu, později i bílé maso, ryby či rýži.
Tajemství detoxikace: Tyto potraviny nelze při očistě organismu vynechat!
Strava při detoxikaci by měla být bohatá na vitamíny, minerály a zejména vlákninu. Naopak je nutné vyhýbat se tučným a mléčným pokrmům, masu, jednoduchým cukrům a konzervovaným pokrmům. Ale co má člověk vlastně jíst? Poradíme vám.
Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.
KVÍZ: Je meloun ovoce, nebo zelenina? Otestuj svoji znalost!
Ne vše, co je sladké, je hned ovoce a taktéž, co si grilujeme k masu, musí být hned zelenina. Otestujte svoji znalost v našem kvízu.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena