Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme na pánvi. Česnek oloupeme a utřeme se solí. Petrželku nasekáme. Maso opláchneme.
Maso umeleme společně s vychladlým hrachem. Přidáme slaninu, česnek, vejce a sekanou petrželku. Nakonec směs na sekanou ochutíme solí, pepřem a důkladně promícháme. Masovou hmotu rozdělíme na poloviny a z každé vytvarujeme šišku.
Šišky sekané dáme na vymaštěný pekáče a pečeme v rozehřáté troubě dozlatova. V průběhu pečení sekané přiléváme vlažnou vodu a šišky přeléváme výpekem.Hotovou sekanou vyndáme. Výpek posypeme hladkou moukou, osmahneme, zalijeme vodou, dobře provaříme a přecedíme.
Sekanou po našem nakrájíme a můžeme podávat. Vhodnou přílohou je bramborová kaše s cibulkou. Přeléváme omáčkou z výpeku. Sekanou můžeme podávat i studenou s chlebem a hořčicí.