Nakrájíme si cibuli nadrobno a dáme ji do již nahřátého většího hrnce s olejem. Po chvíli přidáme konzervu celých loupaných rajčat - nejdříve si je nalijeme do misky a rozmačkáme vidličkou. Poté přidáme skleničku hotové boloňské omáčky - lze použít i milánská, skleničku naplníme do 3/4 vodou, zavřeme a protřepeme a poté vodu vlijeme do hrnce. Vše promícháme, přidáme špetku soli a dáme pod pokličku vařit na 30 minut na malý plamen.
Mezitím si nakrájíme kuřecí prsa, 2 menší nebo 1 větší. Prsa dáme dělat na másle na pánvi a také si dáme vařit těstoviny. S omáčkou jsem zkoušela špagety a penne a obojí bylo moc dobré.
Když uběhne 30 minut, přidáme do omáčky kousky nivy a taveňáky a pořádně rozmícháme metlou. Když nám v omáčce neplavou žádné velké kusy sýrů, dolijeme kelímek smetany a přidáme kuřecí maso. Italskou omáčku chvíli povaříme a můžeme podávat. Na omáčku je dobrý samozřejmě i parmazán.
Špagety s italskou omáčkou jsou velmi chutné i bez masa, tudíž vhodné i pro vegetariány.