Troubu necháme předehřát na 160 °C. Na mírném ohni rozpustíme rostlinný tuk Hera máslová příchuť. V míse prošleháme rozpuštěný rostlinný tuk Hera máslová příchuť s tvarohem a mlékem, přidáme celé vejce a ještě jednou dobře prošleháme.
V misce smícháme prosátou polohrubou mouku, sůl, pepř, kypřící prášek a postupně přidáváme do mokré směsi, kterou vymícháme dohladka. Nakonec velmi opatrně vmícháme listový špenát s prolisovaným stroužkem česneku.
Pečící košíčky naplníme do tří čtvrtin a pečeme v předehřáté troubě přibližně 17 – 20 minut. Jakmile jsou košíčky upečené, necháme je ještě 5 minut v pečícím plechu nebo pečících košíčcích a poté je přemístíme na chladící mřížku a necháme úplně vychladnout.
Změklý rostlinný tuk Hera máslová vyšleháme do pěny. Přidáme lučinu, sůl, pepř a nadrobno nakrájeného uzeného nebo pečeného lososa. Směs hezky prošleháme a přidáme citrónovou šťávu. Podle chuti lze doplnit i nadrobno nasekaným koprem.
Krém vložíme do cukrářského sáčku se špičkou a cupcaky ozdobíme.
Tip: Použijte pečeného lososa pro docílení hladšího krému.
Cupcaky s krémem můžeme podle chuti dozdobit pomocí kousků rajčat, hrubozrnné soli, čerstvých lístků špenátu nebo třeba větvičkou kopru.
Špenátové cupcakes s lososovou pěnou podáváme jako chuťovku k různým příležitostem.