Nejprve si připravíme marinádu. V mističce smícháme olivový olej, česnekovou pastu a pálivou francouzskou hořčici. Mícháme tak dlouho, až získáme hladkou směs.
Vepřovou kotletu vcelku omyjeme, osušíme a ostrým nožem uděláme pár zářezů, do kterých vložíme oloupané stroužky česneku. Potřeme ze všech stran česnekovou marinádou a dáme přes noc do lednice odležet. Marinujeme klidně i déle.
Vepřovou kotletu na česneku dáme do pekáče a vložíme do vyhřáté trouby. Podle chuti můžeme obložit libovolnou čerstvou zeleninou nakrájenou na kousky, ale není to třeba, můžeme péct i samostatně. Pečeme asi hodinu a půl, podle potřeby podléváme vývarem a občas výpekem polijeme maso.
Hotovou vepřovou kotletu na česneku nakrájíme na plátky a podáváme s libovolnou bramborovou přílohou.