Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hospodský zelný salát

Nedostižný zelný salát, který vám v obyčejných hospodách a bufetech přidají k jídlu jako zeleninovou oblohu. Konečně si můžeme na tomto salátu pochutnat i doma podle jednoduchého a přesného receptu.

Hodnocení receptu je 5,0 (160×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 5 min

25 min (20 min příprava + 5 min tepelná úprava)

3. 11. 2012 20:24

Suroviny pro 8 porcí

8 porcí

Nutriční hodnoty

Energie2 484 kJ / 594 kcal
Bílkoviny8,00 g
Tuky50,50 g
Vláknina13,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 80 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy20,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Lenka

5. 10. 2015 19:36

bofinka:Naše babičky spařovaly- dát vařit osolenou vodu a až vře vložíme nakrájené zelí, až trochu zesklovatí slejeme a uděláme sladkokyselou zálivku( dejte více cukru, má lepší chuť) a pepř, podle chuti ještě přisolit. přidat můžete kopr, nebo mrkev a kousek kapie a je výborný a jí se vychlazený. Když nechcete spařovat, tak posolte zeli a chvilku promačkejte a nechejte odstát , pak dochuťte, je to taky výborné. A oleje jen kapičku( sádlo je lepší, ale na studeném salátu ztuhne a není to pak dobré a jde to i bez tuku.:yes:

bofinka

5. 10. 2015 18:54

Důvodů, proč dáváme olej do salátu, je několik. Přidává se do něj pro lepší chuť (coz je subjektivni), dále proto, aby se vitamíny rozpustné v tucích mohly vstřebávat. A také proto, že takový salát, ve kterém je přítomen olej, vydrží déle čerstvý než salát tímto způsobem neupravený.

casino casino

5. 10. 2015 18:14

Astheart:
No jo, ale jenže tady ten se podává STUDENÝ. Proto ten olej;-)

Astheart

5. 10. 2015 16:55

Tedy, jen olej bych tam nikdy nedala. Ale, s osmaženou cibulkou nebo dokonce s drobnými škvarky (i s tukem) je to vyšší úroveň! Děláme ho velmi často k masu, jak k pečenému vepřovému, tak k pčenému kuřeti či k řízkům. Měl by se dát vychladit před podáváním.:-))

Emil

4. 10. 2015 13:57

Tak moje babicka do toho zeli davala pred sparenim i kmin a s cibuli i jemne nakrajene kousky speku.:yes:

Lenka

4. 10. 2015 10:23

bookmen:Dělala jsem ho každou chvíli v restauraci,kde jsem pracovala.Nakrouhat,dát do větší nádoby (větší mísa),přidala ingredience a rukou dlouhou dobu hňoucala až do té doby,co začlo pouštět šťávu.Bylo výtečné a mohla jsem ho jíst i samotné..Někdo do toho ještě přidavá kopr,to už je na každé restauraci,jak si ho dělá..:-)

bookmen bookmen

14. 6. 2015 14:50

srettka:Ono se tomu říká, aby se zelí vyplakalo. Já horozhodně nespařuju. Osolit a "hňácat". Jinak je to výtečná pochoutka.

Pavlína Bublavá

14. 6. 2015 12:59

Tak tohle zelí dělám pravidelně k vepřovému masu,vlastně se to hodí ke všemu.Jen ještě je dobré osmahnout cibulku dozlatova na oleji a salát s tím podlít a promíchat a nechat vychladit.Dělala to tak moje maminka a dělám to tak i já a je výborný.Pavla

DajaH

11. 5. 2014 18:51

Půl deci oleje se mi zdá moc...ubrala bych.

Lusk

11. 5. 2014 13:27

nessi:Ano musíš cca.5 minut lít vařicí vodu na zelí přes cedník !!!:-*

nessi

11. 10. 2013 12:51

Díky za radu! Už jsem ho udělal a přidal jsem ještě trošku nastrouhané mrkve a křenu. Je moc dobrý, ale na ten hospodský to ještě nemá. Nebo jsem ho nedochutil správně. Použil jsem i jen slunečnicový olej, tedy žádný olivový. Ten si myslím tam snad ani nepatří. Nessi.

mmm

10. 10. 2013 11:40

Je to správně jak píše jarda Kadic, jen se to nedělá kvůli změknutí zeleniny, ale spíše, že zelenina si tak uchová hezkou barvu a zlepší chuť )mimo jiné). 5 minut je dle mých znalostí maximum.

jarda Kadic jarda Kadic

10. 10. 2013 10:57

nessi: Ač nejsem kuchařka;-) :pochopil jsem to takto: nakrájené zelí dát do hrnce a na nej nalít vařící vodu,nechat asi 5 minut,pak scedit.Za výsledek však neručím,zelí bude asi ještě dost tuhé,což však může někomu vyhovovat;-);-);-);-)

nessi

10. 10. 2013 10:36

Ahoj kuchařky! Potřeboval bych prosím jednu radu pro mě - nezkušeného. :-8 Není mi zcela jasné to zpaření. To zelí mám nasypat do hrnce a tam ho zalít vařící vodou? Nebo mám použít hrnec s otvory dole, aby ta horká voda ihned vytekla ven a nechat ho ještě vykapat? Není mi jasné jestli se má zelí "koupat" těch 5 minut, nebo má být bez vody. Předem díky za rychlou odpověď. ;-)Jura.

dzidzi

22. 8. 2013 10:17

moc dobrý! :-)

1 4 5 6 7 8

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: zelný salát zelný salát z hlávkového zelí zelný salát recept hospodský zelný salát s mrkví recept na zelný salát zelny salat z cerstveho zeli zelný salát s koprem zelový salát s koprem zelný salát s mrkví recepty zelný salát dobry zelný salát zelný salát z hlávkového zelí s koprem recept zelny salat salat z hlavkoveho zeli zelní salát salát z hlávkového zelí s mrkví zelný salát z čerstvého zelí s mrkví salát z hlávkového zelí s koprem zelné saláty zélový salat

Suroviny: zelí hlávkové, olej slunečnicový, cukr moučkový, ocet, sůl

TopRecepty.cz

Hospodský zelný salát

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Rj7Y