Hospodský zelný salát
Nedostižný zelný salát, který vám v obyčejných hospodách a bufetech přidají k jídlu jako zeleninovou oblohu. Konečně si můžeme na tomto salátu pochutnat i doma podle jednoduchého a přesného receptu.
Suroviny pro 8 porcí
8 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 2 484 kJ / 594 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 8,00 g |
Tuky | 50,50 g |
Vláknina | 13,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 80 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 20,30 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
5. 10. 2015 19:36
bofinka:Naše babičky spařovaly- dát vařit osolenou vodu a až vře vložíme nakrájené zelí, až trochu zesklovatí slejeme a uděláme sladkokyselou zálivku( dejte více cukru, má lepší chuť) a pepř, podle chuti ještě přisolit. přidat můžete kopr, nebo mrkev a kousek kapie a je výborný a jí se vychlazený. Když nechcete spařovat, tak posolte zeli a chvilku promačkejte a nechejte odstát , pak dochuťte, je to taky výborné. A oleje jen kapičku( sádlo je lepší, ale na studeném salátu ztuhne a není to pak dobré a jde to i bez tuku.
5. 10. 2015 18:54
Důvodů, proč dáváme olej do salátu, je několik. Přidává se do něj pro lepší chuť (coz je subjektivni), dále proto, aby se vitamíny rozpustné v tucích mohly vstřebávat. A také proto, že takový salát, ve kterém je přítomen olej, vydrží déle čerstvý než salát tímto způsobem neupravený.
5. 10. 2015 18:14
Astheart:
No jo, ale jenže tady ten se podává STUDENÝ. Proto ten olej
No jo, ale jenže tady ten se podává STUDENÝ. Proto ten olej
5. 10. 2015 16:55
Tedy, jen olej bych tam nikdy nedala. Ale, s osmaženou cibulkou nebo dokonce s drobnými škvarky (i s tukem) je to vyšší úroveň! Děláme ho velmi často k masu, jak k pečenému vepřovému, tak k pčenému kuřeti či k řízkům. Měl by se dát vychladit před podáváním.
4. 10. 2015 13:57
Tak moje babicka do toho zeli davala pred sparenim i kmin a s cibuli i jemne nakrajene kousky speku.
4. 10. 2015 10:23
bookmen:Dělala jsem ho každou chvíli v restauraci,kde jsem pracovala.Nakrouhat,dát do větší nádoby (větší mísa),přidala ingredience a rukou dlouhou dobu hňoucala až do té doby,co začlo pouštět šťávu.Bylo výtečné a mohla jsem ho jíst i samotné..Někdo do toho ještě přidavá kopr,to už je na každé restauraci,jak si ho dělá..
14. 6. 2015 14:50
srettka:Ono se tomu říká, aby se zelí vyplakalo. Já horozhodně nespařuju. Osolit a "hňácat". Jinak je to výtečná pochoutka.
14. 6. 2015 12:59
Tak tohle zelí dělám pravidelně k vepřovému masu,vlastně se to hodí ke všemu.Jen ještě je dobré osmahnout cibulku dozlatova na oleji a salát s tím podlít a promíchat a nechat vychladit.Dělala to tak moje maminka a dělám to tak i já a je výborný.Pavla
11. 5. 2014 18:51
Půl deci oleje se mi zdá moc...ubrala bych.
11. 5. 2014 13:27
nessi:Ano musíš cca.5 minut lít vařicí vodu na zelí přes cedník !!!
11. 10. 2013 12:51
Díky za radu! Už jsem ho udělal a přidal jsem ještě trošku nastrouhané mrkve a křenu. Je moc dobrý, ale na ten hospodský to ještě nemá. Nebo jsem ho nedochutil správně. Použil jsem i jen slunečnicový olej, tedy žádný olivový. Ten si myslím tam snad ani nepatří. Nessi.
10. 10. 2013 11:40
Je to správně jak píše jarda Kadic, jen se to nedělá kvůli změknutí zeleniny, ale spíše, že zelenina si tak uchová hezkou barvu a zlepší chuť )mimo jiné). 5 minut je dle mých znalostí maximum.
10. 10. 2013 10:57
nessi: Ač nejsem kuchařka :pochopil jsem to takto: nakrájené zelí dát do hrnce a na nej nalít vařící vodu,nechat asi 5 minut,pak scedit.Za výsledek však neručím,zelí bude asi ještě dost tuhé,což však může někomu vyhovovat
10. 10. 2013 10:36
Ahoj kuchařky! Potřeboval bych prosím jednu radu pro mě - nezkušeného. Není mi zcela jasné to zpaření. To zelí mám nasypat do hrnce a tam ho zalít vařící vodou? Nebo mám použít hrnec s otvory dole, aby ta horká voda ihned vytekla ven a nechat ho ještě vykapat? Není mi jasné jestli se má zelí "koupat" těch 5 minut, nebo má být bez vody. Předem díky za rychlou odpověď. Jura.
22. 8. 2013 10:17
moc dobrý!
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 53 minutami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 2 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 3 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 16 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 21 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 21 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Dršťková polévka z hlívy
Weera uvařil před 23 minutami
Sýrové párty krekry
Carolka409 uvařila před 52 minutami
Maková náplň (nádivka)
Carolka409 uvařila před 54 minutami
Koprová omáčka
Nycka uvařila před 1 hodinou
Muffiny s kousky čokolády
Anicka78 uvařila před 2 hodinami
Kolínková směs s masovými kuličkami
KamSuch uvařila před 3 hodinami
Můj těstovinový salát s kuřecím masem
Jan Nemec uvařila před 13 hodinami
Rebarborový koláč
mikulas-mares uvařila před 13 hodinami
Kovbojské fazole
lenkavozihnojova uvařila před 13 hodinami
Palačinky na slano
Hanka99 uvařila před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zimní saláty podle oblíbených receptů. Zelí, cibule a kořenová zelenina - snadno dostupné suroviny pro zdraví a sílu
Na co se zaměřit v předjaří. Snadno dostupné potraviny pro prevenci. Prospěšná je nejen cibule a kysané zelí
Obyčejný hospodský zelný salát bude díky jednomu kroku krásně šťavnatý a křupavý zároveň
Další recepty
Tématické fráze: zelný salát zelný salát z hlávkového zelí zelný salát recept hospodský zelný salát s mrkví recept na zelný salát zelny salat z cerstveho zeli zelný salát s koprem zelový salát s koprem zelný salát s mrkví recepty zelný salát dobry zelný salát zelný salát z hlávkového zelí s koprem recept zelny salat salat z hlavkoveho zeli zelní salát salát z hlávkového zelí s mrkví zelný salát z čerstvého zelí s mrkví salát z hlávkového zelí s koprem zelné saláty zélový salat
Suroviny: zelí hlávkové, olej slunečnicový, cukr moučkový, ocet, sůl
Hospodský zelný salát
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Rj7Y
117 názorů