Amarant se zeleninou na způsob rizota
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 665 kJ / 159 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 4,48 g |
Tuky | 0,87 g |
Vláknina | 14,35 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 286 mg |
Sůl | 0,70 g |
Sacharidy | 27,30 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Amarant je známý také pod názvem laskavec. Znali ho již staří Mayové, Aztékové a Inkové.amarant.jpg Slovo amarant znamená v jejich jazyce nesmrtelný. Patří mezi nepravé obilniny (pseudoobilniny). Využívají se jak jeho listy, tak zrno. Listy mohou posloužit ve studené kuchyni do různých salátů, případně se mohou dusit jako špenát. Zrno (jen o trochu větší než mák) se používá jako takové nebo se mele na mouku. Má jemnou oříškovou chuť. Amarant je cenným zdrojem bílkovin, protože obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, a je proto doporučován vegetariánům a sportovcům. Amarant je také vhodnou plodinou pro osoby trpící vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárními chorobami – pravidelná konzumace snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje hladinu antioxidantů a podporuje imunitu. Kromě bílkovin je amarant vynikajícím zdrojem vlákniny a železa (100 g obsahuje 42 % doporučené denní dávky železa) a obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď.
Zrno se vaří ve 2-2.5 násobku vody 20 minut.
Jedná se o můj první pokus uvařit "něco" z amarantu. Dosud jsem se s ním setkala jen ve formě bezlepkové mouky a pufovaných kuliček do bezlepkového musli. Vadila mi na něm jeho intenzivní vůně, ta se ale vařením ztratila a moc jsem si pochutnala.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
19. 6. 2013 18:55
5. 3. 2013 17:02
5. 3. 2013 13:00
5. 3. 2013 12:57
5. 3. 2013 12:34
5. 3. 2013 12:04
5. 3. 2013 11:15
http://www.toprecepty.cz/df_forum.php?forum=2215
Petram, děkuji ti za recept a za informaci o surovině AMARANT.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Snídaňový toust
Přidáno před 4 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 6 hodinami
Salát s pečeným květákem a granátovým jablkem
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 21 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Přidáno před 22 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
Přidáno 30. 4. 2024 14:08
Právě bylo uvařeno:
Gnocchi po česku - se zelím a slaninou
Denny2111 uvařila před 28 minutami
Hovězí guláš z kližky
Vivikina uvařila před 1 hodinou
Panenka pečená v pepřové omáčce
Irena_Hrr uvařila před 2 hodinami
Delikatesní vepřové plátky se zálivkou
Panova uvařila před 2 hodinami
Koka buchta
Panova uvařila před 2 hodinami
Moravský králík
Libotovska uvařil před 2 hodinami
Koláče s tvarohem a rebarborou
Kamilana uvařila před 2 hodinami
Hamburská vepřová kýta
Kamilana uvařila před 2 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Wafflando uvařila před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bezdomovec díky pomoci lidí otevře vlastní kavárnu. Přitom hrozilo, že bude kvůli zákonům úplně bez peněz
Ananas v kuchyni: Zamilujete si ho v dezertech i ve sladkokyselé omáčce s masem
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
Další recepty
Tématické fráze: amarant recepty amarant amarant recept amaranth recepty recepty z amarantu amarant příprava amarant zrno recepty co je amarant jak vařit amarant recepty amarant jak uvařit amarant amarantové vločky recepty amaranth recept aramant recept amarant jak se vaří amarant jak připravit amarant příprava amarantu amarantové vločky amarant-priprava
Suroviny: amarant, cibule, pórek, směs zeleninová mražená, brokolice, sůl, pepř, olej
Amarant se zeleninou na způsob rizota
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JX4P
7 názorů