Hrachovo-čirokový šoulet
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 5 737 kJ / 1 371 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 63,84 g |
Tuky | 9,46 g |
Vláknina | 43,96 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 62 mg |
Sůl | 0,02 g |
Sacharidy | 237,65 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Šoulet je staré židovské jídlo, připravené ze směsi luštěnin a krup. Podává se jako příloha k pečenému masu, mně ale nejvíc chutná samotný, jen se salátem.
Čirok je jednou z nejstarších obilnin, pěstovali ho už staří Egypťané. V současné době se vecirok-semena-2.jpg světě řadí mezi pět nejvíce pěstovaných obilnin pro lidskou výživu, hned za pšenici, kukuřici, rýži a ječmen. Mezi všemi pěstovanými plodinami zaujímá sedmé místo ještě po sóje a bramborách. Čirok má vysoký podíl kvalitních bílkovin (srovnatelně s quinoou či amarantem), navíc obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, která se v rostlinné říši vyskytuje poměrně vzácně a která je zásadní pro správný růst a vývin mladého organismu. Proteiny obsažené v čiroku se svým složením přibližují kvalitě živočišné bílkoviny a svou biologickou hodnotou předčí i mléko a sójové boby. Navíc nejsou tak alergenní jako např. sója. Čirok je dále bohatý na antioxidanty, vitaminy skupiny B a některé minerály (vápník, draslík, hořčík). V USA je čirok nazýván „pšenice celiaků“. Díky svému vysokému obsahu proteinů je vhodný také pro vegetariány, vegany a makrobiotiky.
U nás čirokové zrno dodává firma Adveni Medical, ke koupi je na jejich eshopu http://eshop.bezlepkova.com/zrno-seminka/cirokove-... a v pokrokových prodejnách zdravé výživy.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 7 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 8 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 9 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 22 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Právě bylo uvařeno:
Sekaná v anglické slanině
eliskac uvařila před 26 minutami
Muffiny s kousky čokolády
marek.los998 uvařila před 1 hodinou
Dort Pavlova
Agata.recepty uvařila před 1 hodinou
České kynuté buchty
Agata.recepty uvařila před 1 hodinou
Karlovarský knedlík
Agata.recepty uvařil před 1 hodinou
Houskové knedlíky
Agata.recepty uvařil před 1 hodinou
Povidlové šátečky bez kynutí
Dasa65 uvařila před 2 hodinami
Kuřecí " vše v jednom "
Hannah64 uvařila před 2 hodinami
Kuřecí s chřestem na cidru
Hanes uvařila před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Hrníčkové recepty na tvarohové moučníky: Jak upéct vláčnou buchtu, která je hotová během chvilky
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Další recepty
Tématické fráze: čirokové zrno příprava čirokové zrno soulet čirokové zrno recepty čirokový salát čirokove recepty čirok recepty jak chutná čirok čirokove kroupy čiroková zrna recept čirokové zrno - recepty recepty z čiroku červená pšenice recepty správný šoulet šoulet z červené pšenice šoulet se šunkou příprava čirokového zrna
Suroviny: čirok, hrách, cibule, česnek, majoránka, olej, sůl, pepř
Hrachovo-čirokový šoulet
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M2O5
0 názorů