Potrnčené podplameňáky
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 7 830 kJ / 1 871 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 57,35 g |
Tuky | 9,60 g |
Vláknina | 23,23 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 4,02 g |
Sůl | 10,00 g |
Sacharidy | 377,30 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Kdysi dávno mívaly hospodyně na pečení chleba vyhražený celý den – pekly několik bochníků najednou.
Aby nemusely děti, které jsou věčně při chuti, čekat dlouhou dobu na upečení a pak i důkladné vychladnutí chleba, ještě před samotným chlebem se v roztopené peci z kousků chlebového těsta pekly podplamenice. Většinou okrouhlé nebo oválné placky, sypané solí a kmínem nebo potírané povidly se pekly hned u žhavých uhlíků, kde přes ně občas šlehnul i plamen z dohořívajícího dřeva – odtud název podplamenice.
(Lidové pečivo v Čechách a na Moravě – J.Šťastná, L.Prachařová)
Názvy placek se různí, stejně jako jejich tvar, kraj od kraje, někde i vesnici od vesnice.
Podplameníky, osúchy, chlebovňáky, šupáky, přípalňáky, kotrouše, odchlebníky….no a v Koryčanech to prý bývaly podplameňáky a ty, které se pekly s povidly, byly „potrnčené“.
Můžete si je vyzkoušet z jakéhokoliv oblíbeného chlebového těsta, zcela určitě budou chutnější kváskové než s droždím.
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 12. 2017 16:13
Super
20. 12. 2017 14:30
zizala, Frantiska: děkuji Manžel by si ti určitě z legrace posteskl, že on to musí všechno jíst a pak se mu smrskává oblečení
20. 12. 2017 14:23
moc zavidim vsem pro koho varis :)
19. 12. 2017 21:16
To je veliká krása
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 3 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 4 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 18 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno 4. 5. 2024 08:12
Soufflé buchta
Přidáno 4. 5. 2024 06:45
Právě bylo uvařeno:
Babiččina rychlá kulajda
Rudischova uvařil před 18 minutami
Vepřové na rajčatech s rýží
Petra Dvor. uvařila před 34 minutami
Domácí Bounty
Petra Dvor. uvařil před 41 minutami
Kefírová buchta - rychlovka
vladkalejskova uvařil před 56 minutami
Plněné papriky s omáčkou
Marcela0123 uvařila před 1 hodinou
Výborný guláš z hlívy
helusa27 uvařila před 1 hodinou
České buchty
majka-24 uvařila před 1 hodinou
Zelný salát s mrkví a koprem
Petra Dvor. uvařila před 2 hodinami
Bramborová papilota s kuřecím a vepřovým masem (Živáňská)
MartinH71 uvařil před 2 hodinami
Špagety ala carbonara
AlesV uvařil před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Použití vánočních formiček: Poradíme vám, jak vymazávat a plnit různé druhy formiček
Teď vaří děda: Vepřový řízek v česnekovo-sýrovém těstíčku je šťavnatý a krásně voní česnekem
Další recepty
Tématické fráze: podplamenice podplamenice recepty recept na podplamenice podplamenice recept kotrouše recept kotrouše recepty co jsou podplamenice podplemenice recept recept kotrouše pečivo podplamenice kotrouše -1 plech recepty kotrouše šupaky recept podplsmenice podplamenice se švestkami podplamenice-recept kotrouše recept kynuté kotrouše-recept kotrouše-recept sladké kotrouše
Suroviny: kvas žitný, mouka žitná chlebová, voda, voda, mouka chlebová pšeničná, kmín drcený, sůl, povidla švestková
Potrnčené podplameňáky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mm29
4 názory