Suroviny
- rebarbora (čerstvá nebo zmrazená, nakrájená na plátky) 250-300 g
- cukr krupice 100 g
- pomerančová šťáva 2 lžíce
- sušenky (rozdrcené ) 130-150 g
- máslo (rozpuštěné ) 55 g
- krémový sýr (změklý ) 680 g
- zakysaná smetana 300 g
- bílá čokoláda (rozpuštěná ) 200 g
- kukuřičný škrob (maizena) 1 lžíce
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- vejce (velká, lehce prošlehaná) 3 ks
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Ve velkém kastrolu uveďte do varu rebarboru, 40 g cukru a pomerančovou šťávu. Snižte teplotu, vařte za promíchávání, až rebarbora změkne a tekutina zhoustne.
- V misce promíchejte rozdrcené sušenky s máslem. Směsí pokryjte dno otevírací formy o průměru 23 cm a důkladně ji vymačkejte. Formu postavte na plech a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 7 až 9 minut, až korpus lehce zhnědne. Nechte ho ve formě vychladnout na mřížce.
- Ve velké míse utřete krémový sýr se zbylým cukrem dohladka. Vmíchejte zakysanou smetanu, bílou čokoládu a škrob, pak vanilku a sůl a utřete dohladka. Pak přidejte vejce a vmíchejte, jen aby se náplň spojila.
- Do korpusu vlijte polovinu náplně a pak polovinu rebarborového rozvaru. Vlijte zbylou náplň a pak zbylý rozvar a vidličkou nebo jakýmsi prokrajováním nožem ho lehce vmíchejte do horní vrstvy náplně, aby vznikly spirálky.
- Formu postavte na dvojitou vrstvu alobalu, dost velkého na to, abyste do něj mohli formu zabalit kolem okraje. Alobalem ji pevně obtočte, případně ještě zajistěte provázkem.
- Formu postavte do pekáče a vlijte do něj tolik horké vody, aby sahala asi do poloviny výšky formy. Pečte při 180 °C asi 60 až 70 minut, nebo až se náplň u středu bude jenom lehce zachvívat.
- Formu přesuňte na drátěnou mřížku a cheesecake nechte 10 minut chladnout. Pak ho opatrně objeďte kolem stěn formy nožem a nechte chladnout ještě 1 hodinu. Pak ho dejte do ledničky na celou noc a podávejte až druhý den, vychladlý a zpevnělý. Zbylý uchovávejte v ledničce.
Rebarborový cheesecake s bílou čokoládou Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD