Tykev nebo karyoku rozpůlíme a zbavíme semen. Dužninu nakrájíme na kostky o hraně asi 1 cm.
Ve velkém kastrolu rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a opečeme na něm na mírném ohni doměkka cibuli a česnek (zhruba 3 minuty). Přisypeme polovinu petrželky a ještě krátce opečeme.
Přidáme tykev nebo karyoku a podusíme 2-3 minuty. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Tykev nebo karyoku podlijeme polovinou vývaru, přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou a 10 minut vaříme, dokud tykev nebo karyoky nezměkne. Podle potřeby přidáme vývar.
Do kastrolu přidáme parmskou šunku (prosciutto) a za častého míchání ji 2 minuty povaříme.
Ve velkém hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu se zbývajícím olejem
a 12 minut v ní vaříme tagliatelle (širší ploché dlouhé nudle - na fotografii jsou tagliatelle obarvené špenátem) tak, aby byly měkké, zároveň však pevné. Vodu slijeme, těstoviny upravíme na nahřáté talíře.
Do směsi tykve a šunky vmícháme smetanu a vše prohřejeme, naneseme na těstoviny, posypeme zbývající petrželkou a ihned podáváme.
Zdroj: Špalíček receptů Těstoviny
Nakladatelství SLOVART