Jarní cibulky a česnek opékáme asi minutu na pánvi na ořechovém oleji, až změknou.
Přidáme žampiony, dobře promícháme, pánev přikryjeme pokličkou a žampiony podusíme na mírném ohni asi 5 minut.
Mezitím přivedeme ve velkém hrnci k varu mírně osolenou vodu s olivovým olejem a povaříme v ní 3-5 minut tagliatelle (širší ploché dlouhé nudle) tak, aby byly měkké, zároveň však ještě pevné. Scedíme je, necháme dobře okapat a potom vrátíme do hrnce.
Na pánev přidáme špenát a prohříváme jej 1-2 minuty. Potom vmícháme měkký sýr s česnekem a bylinkami (například lučinu nebo žervé) a necháme jej mírně rozpustit. Vlijeme smetanu a stále zahříváme, aniž by se však omáčka začala vařit.
Dobře prohřátou omáčkou přelijeme těstoviny, osolíme je, opepříme a promícháme. Za stálého míchání ještě 2-3 minuty prohříváme. Těstoviny rozdělíme na o talíře, posypeme pistáciemi a nakrájenou bazalkou, ozdobíme snítkami bazalky a podáváme s křupavým italským pečivem.
Zdroj: Špalíček receptů Těstoviny
Nakladatelství SLOVART