Špekáčky nejprve oloupeme a potom z každé strany podélně nakrojíme. Dále smícháme hořčici s mletým černým pepřem a připravenou směsí potřeme rozkrojenou část špekáčků.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Do rozkrojeného špekáčku vložíme půlkolečko cibule a chilli papričku. Špekáčky spíchneme párátkem a následně na těsno vložíme do dobře umyté a vařící vodou propláchnuté sklenice.
Pivo smícháme se solí, cukrem a kořením přivedeme k varu a krátce povaříme. Nálev stáhneme, necháme zchladnout a přidáme ocet.
Ještě vlažný nálev nalijeme na špekáčky, uzavřeme a necháme při pokojové teplotě vychladnout. Potom přendáme sklenici se špekáčky do lednice, kde si špekáčky ještě minimálně týden odpočinou, než budou připravené ke konzumaci.
Utopenci s cibulí a chilli papričkami podáváme s krajícem chleba nebo jiným pečivem podle chuti.