Recept na rychlou a moc dobrou křenovku, která má v české kuchyni své právoplatné místo.
omáčka | |
---|---|
1 lžička | sůl |
1 kostka | vývar |
150 g | máslo |
200 ml | mléko |
2 ks | cibule |
200 ml | smetana |
600 ml | voda |
200 g | křen |
1 lžička | mletý pepř |
3 lžíce | hladká mouka |
1. Na másle opečeme nadrobno nakrájenou cibulku do zesklovatění. Zasypeme hladkou moukou. Osmahneme a zalijeme vodou s mlékem, do které vložíme kostičku vývaru. Ještě lépe použijeme vývar domácí. Lze použít zeleninový i masový, záleží, co preferujeme. Základ na křenovku povaříme tak kolem 15 minut, aby cibulka změkla. Pokud by někomu vadila, lze použít ponorný mixér. Omáčka bude hladší a krémovější.
2. Nakonec křenovou omáčku zalijeme smetanou na vaření, ochutíme solí a pepřem a povaříme 2 minuty. Vypneme, přidáme nastrouhaný čerstvý křen podle chuti. Pokud máme rádi ostřejší, množství se nebojíme. Lze použít i křen ze sklenice, ten je nutno předem vymačkat a zbavit přebytečné šťávy.
3. Výbornou křenovou omáčku doporučuji podávat s houskovým knedlíkem a uzeným masem.
Tip k přípravě křenové omáčky
Při přípravě omáčky vždy záleží na síle křenu, intenzita štiplavosti je u každého kousku trochu jiná. Někdy vám bude stačit jenom zmíněná polovina množství strouhaného křenu, jindy budete muset použít celou dávku.
Foto: Shutterstock.com
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.
Videorecept: Koprovka nebo křenovka podle Anny
Mám tu pro vás jeden základ, ze kterého snadno vytvoříte obě varianty. No a to vše bez mouky!!
autor Hapys
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena