Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, přidáme k nim nastrouhaný česnek. Zapékací mísu vytřeme máslem, aby se nám brambory nepřipekly. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
Smetanu, mléko a muškátový oříšek (nastrouhaný) dáme do kastrůlku a přivedeme k varu. Směs nenecháme projít varem, ve chvíli, kdy začne vřít, stáhneme z ohně.
Do zapékací mísy začneme skládat po vrstvách asi takhle - brambory, osolíme, opepříme, následuje nastrouhaný sýr, cibule, směs a opakujeme, dokud nemáme mísu plnou.
Mísu s brambory přikryjeme alobalem a dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C. Brambory pečeme cca půl hodiny, pak sundáme alobal a necháme zapéct dozlatova.
Výborné gratinované brambory podáváme jako přílohu i hlavní chod a na talíři je sypeme čerstvou pažitkou.