Na recept si nejdříve připravíme do poloměkka uvařenou zeleninu. Malý květák omyjeme, zbavíme košťálu a rozdělíme na růžičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Květák uvaříme ve vodě s rozdrobeným zeleninovým bujónem, nemusí být úplně doměkka. Zvlášť v osolené vodě uvaříme brambory. Zelenina dojde během zapékání. Zeleninu scedíme a necháme okapat.
Mezitím si nakrájíme pórek na kolečka, česnek oloupeme a nakrájíme na plátky, společně mírně osmahneme na olivovém oleji. Kukuřici a mozzarellu slijeme. Plátkový sýr nakrájíme na tenké nudličky, mozzarellu na hrubší plátky.
Připravíme si smetanovou zálivku: Smetanu mírně osolíme a vmícháme strouhaný eidam.
Vyšší zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Poklademe polovinu květáku, posypeme petrželkou, mletou paprikou a oreganem. Dáme vrstvu kukuřice (3 lžíce) a polovinu pórku s česnekem. Poklademe všechny brambory a zasypeme veškerým množstvím nudliček z eidamu.
Postup opakujeme - koření, kukuřice, pórek s česnekem a zakončíme vrstvou květáku. Nahoru poklademe plátky mozzarelly, zasypeme oreganem a přelijeme smetanovou zálivkou.
Zeleninu zapékáme přikrytou poklicí asi 20 minut, a to ve středně vyhřáté troubě. Dalších 15 - 20 minut zapékáme bez pokličky v silně vyhřáté troubě, dokud není povrch zlatavý.
Zapékanou zeleninu s mozzarellou podáváme ihned po přípravě. Talíř můžeme ozdobit čerstvou zeleninou a kořením. Pokrmem potěšíme celou rodinu, chutná i těm, kteří se zelenině jinak vyhýbají.