Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, lehce opepříme a pokapeme olejem. Uložíme ho do chladna (nejlépe v misce, kterou přikryjeme potravinářskou fólií). Maso necháme odpočinout do druhého dne.
Před přípravou si pokrájíme slaninu na plátky, játra na kousky, plátky naloženého masa nakrájíme na odpovídající velikost. Játra a maso obalíme v hladké mouce. Cibuli rozkrojíme na čtvrtky a rozdělíme na lístky. Na jehly či špejle napichujeme střídavě vždy po plátku masa, slaniny, jater a cibule a opět masa, a to až do vyčerpání zásob.
Takto připravený rožeň opékáme na rozpáleném sádle a přitom ho obracíme. Můžeme také grilovat. Solíme a kořeníme až při konci tepelné úpravy.
Zbojnický rožeň doplníme salátem z paprik a rajčat. Ten připravíme tak, že si nakrájíme cibuli, rajčata a papriky a vše osmahneme na troše oleje. Jakmile zelenina pustí tekutinu, tak ji osolíme a pokapeme citronovou šťávou. Teplou zeleninu použijeme jako přílohu ke špízu, který podáváme s chlebem.