Smícháme celozrnnou mouku s hladkou moukou, otrubami, solí, sušeným droždím, drceným kmínem, octem a vodou. Těsto necháme zakryté kynout 12 - 18 hodin. Můj chléb kynul 15 hodin.
Na moukou nebo otrubami posypaný vál rozetřeme těsto do asi 3 cm vysoké placky a necháme ho 15 minut v klidu. Potom těsto několikrát přeložíme ze zdola nahoru, zprava doleva a snažíme se vytvarovat z těsta kouli.
Utěrku posypeme otrubami, pšeničnou nebo kukuřičnou moukou a bochánek do ní uložíme. Bochánek posypeme tím, čím jsme posypali utěrku a necháme ho půl hodiny kynout zabalený v utěrce.
Po 20 minutách kynutí zapneme remosku. Po půlhodině sesuneme těsto do rozpálené remosky a pečeme asi hodinu. Pro méně zkušené je manipulace s remoskou snazší než s rozpáleným pekáčem.
Chleba z remosky je nadýchaný, má lahodnou chuť a křupavou kůrčičku. Nepočítáme-li dlouhé kynutí, je příprava rychlá a není těžká.