Ovesné vločky si namočíme přes noc. Přebytečnou vodu před přípravou těsta slijeme. Čočku uvaříme podle návodu na sáčku a necháme zchladnout. Poté rozmixujeme dohladka.
Nadrobno nakrájenou cibulku osmažíme na tuku spolu s uzeným bůčkem.
Všechny ingredience přimícháme do rozmixované čočky. Ochutíme prolisovaným česnekem a tymiánem nebo majoránkou. V případě potřeby zahustíme směs strouhankou.
Z čočkové směsi tvoříme karbanátky o velikosti dlaně, obalíme ve strouhance a smažíme na tuku dozlatova.
Čočkové placičky podáváme s bramborem, kaší, pečivem, nebo použijeme k výrobě domácího burgeru.
Čočkové placičky podle tohoto receptu jsou dobré studené i teplé. Uzený bůček lze nahradit i jiným druhem uzeniny, nebo zcela vypustit. Ovesné vločky fungují jako pojivo, chuťově vůbec nejsou znát a pokrm je díky nim sytější.
Z této dávky vyrobíme asi 10 ks čočkových placiček.