Do hrnce nasypeme moučkový cukr, přidáme vaječné žloutky, pravý vanilkový cukr a nalámanou kvalitní čokoládu se 75 procenty kakaa. Přilijeme kondenzované mléko a za stálého míchání nad parou necháme čokoládu pomalu rozpustit. Celou směs mícháme, dokud se nespojí na hladký čokoládový krém, který začne houstnout. Přidáme na teplotě a uvařený pudink necháme sevřít. Sejmeme z tepla, přidáme rum a opět dobře promícháme.
Hotový čokoládový koňak necháme vychladnout a pak jej rozléváme do čistých lahví.
Tento čokoládový koňak není s kakaem, má chuť pravé čokolády a má i patřičné grády. Jedním slovem je to pochoutka, kterou se vyplatí připravit. Nápoj je to velmi chutný, hustý a voňavý po rozpuštěné čokoládě. Před naléváním do sklenic doporučuji lahví dobře protřepat.