Umytou cuketu nastrouháme na slzičkovém struhadle do mísy, necháme chvíli odpočinout a potom vytlačíme vodu, která se uvolnila. Cibuli nakrájíme na jemno, orestujeme na pánvi a necháme vychladnout. Tvrdý uzený sýr nastrouháme a česnek prolisujeme.
K nastrouhané cuketě přidáme vejce, sůl, čerstvě mletý černý pepř, orestovanou vychladlou cibuli, nastrouhaný tvrdý uzený sýr, prolisovaný česnek a tolik ovesných vloček, aby nám směs na cuketové fašírky přiměřeně zahustily. Všechno spolu dobře promícháme a necháme asi 30 minut odpočívat, aby se propojily chutě a ovesné vločky vsákly nadbytečnou vlhkost.
Z připravené směsi rukama namočenými ve studené vodě vytvarujeme koule, které zploštíme dlaněmi a obalíme ve strouhance.
V pánvi rozehřejeme olej, vkládáme připravené fašírky, smažíme je do pěkné zlato-červené barvy a do křupava z jedné strany i z druhé strany - asi 5 až 7 minut z každé strany. Smažené fašírky dáme odsát od nadbytečného tuku na papírovou kuchyňskou utěrku.
Cuketovo-sýrové fašírky podáváme horké s novými brambory s nasekanou petrželovou natí a přelité máslem. Jde o jednoduchý a rychlý recept na velmi chutné lehké jídlo k obědu anebo večeři.