Větší brambory oloupeme a nakrájíme pomocí škrabky (struhadla) na co nejtenčí plátky. Plátky brambor vložíme do studené vody, aby neztmavly.
Pak si připravíme nálev, ve kterém necháme brambory do druhého dne odležet. Do uzavíratelné dózy vlijeme 500 ml studené vody, vmícháme 250 ml jablečného octa, 2 rovné lžíce soli a stejné množství cukru. Pokud chceme mít brambůrky pikantní, můžeme přidat i mletou chilli papriku.
Nastrouhané plátky brambor scedíme, vložíme do nálevu a necháme do druhého dne macerovat. Odležené bramborové lupínky slijeme a důkladně osušíme. Osušené bramborové plátky smažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje dorůžova. Pak je ihned vyjmeme a necháme na papírové utěrce okapat.
Domácí bramborové lupínky podáváme jako chuťovku při nejrůznějších příležitostech.