Omyté a osušené třeně i kloboučky žampiónů osušíme, celkem 200 g žampionů nadrobno nasekáme a zbytek (kloboučky) nakrájíme na plátky. Šalotku očistíme a jemně nakrájíme.
Odebereme lžíci másla a zbylé rozpustíme v hrnci. Přidáme nakrájenou šalotku a necháme ji zesklovatět. Pak na ni vložíme nasekané žampiony a dusíme je asi 3 minuty. Zalijeme je masovým vývarem nebo vařící vodou, do které přidáme podle chuti sůl a pepř. Zvolna vaříme.
Mezitím na odloženém másle podusíme plátky žampionů. Z krajíčků chleba odkrojíme kůrku a chleba dobře rozdrobíme. Chlebové drobky vsypeme do polévky asi 8 minut před koncem vaření.
Do polévky přilijeme smetanu, vložíme podušené plátky žampionů a necháme ještě krátce povařit.
Francouzskou žampionovou polévku podáváme sypanou jemně krájenou petrželkou.