Maličké brambory důkladně očistíme, ale neloupeme. Dáme je do vroucí osolené vody uvařit doměkka. Pro chuť můžeme přidat pár kuliček pepře a bobkový list. Brambory slijeme a necháme trochu vychladnout.
Mezitím v hluboké pánvi na rozpuštěném másle dozlatova osmažíme kukuřici a hrášek. Ke konci zasypeme bylinkovou solí.
Pekáček vymažeme máslem, naskládáme brambory, větší kuličky můžeme rozkrojit na půlky. Zasypeme osmaženou zeleninou, čerstvě nakrájeným pórkem, položíme pár plátků másla a poklademe plátky sýru ementálského typu. Eidam je na pokrm příliš "bez chuti". Sýrem nešetříme, použijeme až 300 g.
Brambory s kukuřicí a hráškem zapékáme asi 15 minut, na povrchu se nám vytvoří sýrová krustička.
Gratinované brambory s kukuřicí a hráškem ihned po upečení podáváme. Doplníme studenou omáčkou a čerstvou zeleninou.