Pro rychlejší přípravu použijeme papiňák.
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené hovězí maso, opečeme do zatažení, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a dusíme cca 30 minut.
Místo mouky si v hrnku rozpustíme v 1 dl vody škrobovou moučku, vlijeme do již odkrytého hrnce a za stálého míchání provaříme. Škrob zesklovatí a rychle tuhne, proto stále mícháme.
Do omáčky přidáme na kousky nakrájenou sterilovanou ačokču a za stálého míchání ještě 5 minut mírně provaříme. Před koncem vaření přidáme ještě na kostičky nakrájenou červenou papriku nebo kapii, dodá pokrmu barevnost.
Pro odlehčení podáváme hovězí guláš s ačokčou s chlebem, vařenou rýží, těstovinami nebo bramborovou kaší. Pro milovníky neodmyslitelně podáváme s knedlíkem.