Maso, používám hovězí krk, si nakrájíme na větší, přibližně stejné kostky, které promícháme s trochou hladké mouky. Cibuli nakrájíme na jemno, nebo jak jsme zvyklí. Pokud máme pomalý hrnec s nádobou, která může být použita přímo na sporáku, můžete guláš připravovat ihned v ní.
Cibuli necháme zpěnit na rozpuštěném sádle nebo oleji. Přidáme připravené maso. Až se maso zatáhne, přidáme sůl, gulášovou papriku a promícháme. Podlijeme trochou vlažné vody a opět promícháme. Nyní vše přendáme do keramické nádoby pomalého hrnce a "pomalíme" na vyšší stupeň 3,5 hodiny. Kdo chce, může pak přidat hovězí bujón. Osobně jej nepoužívám. Kdo má rád guláš hustší, přilije hladkou mouku rozmíchanou s vodou a nechá ještě půl hodinky provařit.
Hovězí guláš v pomalém hrnci podáváme jako klasický guláš, tedy jak jsme zvyklí.