Voňavý hovězí vývar u nás vždy patřil k nedělnímu obědu. Na tu chuť a vůni se nezapomíná. Pojďme se vrátit do dětství a připravit si tuto výbornou polévku.
1 stroužek | česnek |
1 lžíce | sůl |
1 ks | cibule |
250 g | celer |
4 l | voda |
150 g | mrkev |
250 g | petržel |
1 větvička | libeček |
1 větvička | celerová nať |
10 kuliček | celý černý pepř |
500 g | hovězí žebro |
2-3 ks | hovězí kosti |
5 kuliček | celé nové koření |
2-3 větvičky | petrželové nať |
podle chuti | |
---|---|
pažitka | |
podle potřeby | |
nudle |
1. Zeleninu očistíme. Maso a kosti krátce opláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme je do hrnce společně se všemi přísadami. Zalijeme studenou vodou a pomalu vaříme pod pokličkou asi 2,5 hodiny od doby varu. V žádném případě nedopustíme, aby polévka vřela klokotem, zakalila by se. Pěnu není nutné sbírat. Hovězí polévku vypnutí necháme asi 10 minut stát, aby se vše usadilo.
2. Uvařenou zeleninu vyjmeme a nakrájíme. Potom hotovou polévku přecedíme a vložíme do ní zvlášť uvařené nudle, nakrájenou zeleninu, na kostičky nakrájené uvařené maso a hojně sypeme sekanou zelenou petrželkou či pažitkou. Játrové knedlíčky jsou vítány.
3. Hovězí polévku od babičky podáváme horkou. Skvěle zahřeje a dodá tělu spoustu prospěšných látek.
Tip k přípravě hovězího vývaru
Použijeme řídké kosti, tzv. špikové. Morkové jsou příliš tučné a polévka je pak hodně mastná. Mrkve se dává se méně než celeru a petržele, protože po ní polévka sládne. U cibule sloupneme jen vrchní ošklivou slupku, zbytek zlatých slupek necháme, prospějí barvě polévky. Podle chuti můžeme přidat i jinou zeleninu.
Foto: Shutterstock.com
Zavářky do polévek: Zkuste domácí nudle, játrové knedlíčky i nočky se sýrem
Zavářky a vložky polévku nejen zahustí, ale také zvýší její výživnost a sytivost. Pojďme se společně naučit základní strouhání, domácí nudle, knedlíčky, noky i nudle z palačinkového těsta.
Pomalu tažený vývar jako nejlepší životabudič
Poctivý vývar vyžaduje čas a pomalé vaření, díky němuž dosáhne své síly a plné chuti. Hodí se do všech polévek, omáček, ale i jako základ pod pečené maso, při přípravě rizota a dalších pokrmů, které potřebují chvíli k dušení a prolnutí chutí. Vývar, kterému nechybí "štáva", jak na to? Zkuste naše prověřené recepty.
autor Melissima
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena