Smícháme mouku, špetku soli, vejce, změklé máslo, 2 lžíce vlažné vody a lžíci octa. Zpracujeme těsto a necháme ho zabalené ve folii 30 minut odpočinout v lednici.
Mezitím si očistíme a nastrouháme jablka. Lehce z nich vymačkáme přebytečnou šťávu a slijeme ji. Do misky k nastrouhaným jablkům přidáme skořici, vanilkový cukr, nasekané brusinky a nasekané lískové ořechy. Místo lískových ořechů můžeme dát mandle.
Odleželé těsto vyndáme z ledničky, pomoučníme vál a rozválíme na něm těsto přibližně na 3 mm. Na plát těsta rozprostřeme jablečnou směs a zavineme. Hřbet závinu pomašlujeme rozšlehaným vejcem a pravidelně příčně nařízneme, aby se odpařovala přebytečná šťáva a závin nepopraskal. Pečeme asi 40 minut při 160 - 170 °C.
Upečený jablkový závin s brusinkami pocukrujeme a podáváme například se šlehačkou.