Do mísy dáme mleté jehněčí maso, čerstvě mletý černý pepř, sůl, římský kmín, posekanou chilli papričku, uzenou mletou papriku, promícháme a přidáme prolisovaný česnek, posekanou petrželovou nať a posekanou pažitku.
Směs pořádně promícháme a odložíme odpočívat do chladničky na 30 minut, aby se dobře propojily všechny chutě, těsně před opražením vytvarujeme vlhkýma rukama z této hmoty kuličky o průměru asi 5 cm.
Když maso odpočívá v chladničce, uvaříme rajčatovou omáčku s cuketou. Cibuli nakrájíme nadrobno, cuketu nakrájíme na kolečka, zelenou papriku pokrájíme na malé kostky a česnek prolisujeme.
Na rozehřátém oleji orestujeme nakrájenou cibuli, česnek, kolečka cukety, přidáme rajčatovou šťávu, cukr krystal na vyrovnání chuti, nakrájenou zelenou papriku, celé nové a celý černý pepř, bobkové listy, podlijeme horkým vývarem z jehněčích kostí (vždy malým množstvím), dusíme přikryté pokličkou na středním plameni asi 30 minut, dokud omáčka pěkně nezhoustne.
V rozehřátém oleji opražíme jehněčí kuličky z každé strany za občasného otáčení. Hotové kuličky vybereme na talíř a necháme je odsát na papírové kuchyňské utěrce od přebytečného tuku.
Než se dosmaží všechny masové kuličky, uvaříme špagety ve vroucí osolené vodě na al dente - asi 6 - 7 minut. Špagety scedíme, necháme odkapat od vody na cedníku, dáme do mísy a promícháme s olivovým olejem, aby se neslepily.
Na talíř dáme špagety a přidáme horkou rajčatovou omáčku s cuketou, na kterou položíme opražené kuličky, posypeme je nastrouhaným sýrem, který se zbytkovým teplem částečně rozpustí a vytvoří sýrovou čepičku.
Jehněčí kuličky se sýrovou čepičkou v rajčatové omáčce s cuketou servírujeme horké. Jde o velmi chutné jídlo s pikantními opraženými šťavnatými kuličkami z mletého jehněčího masa a voňavou rajčatovou omáčkou s dušenou cuketou. Je to poměrně rychle hotové a jednoduché jídlo, které zasytí i zahřeje.