Pokud se vám v mrazáku stejně jako mně ukrývá kopr ze zahrádky, můžete si připravit tuto koprovou omáčku s vejci. V opačném případě lze použít i sterilovaný kopr. Jen je potřeba upravit množství surovin na dochucení omáčky.
1 lžíce | cukr | |
sůl | ||
35 g | máslo | |
3 lžíce | ocet | |
250 ml | mléko | |
250 ml | smetana | |
2 hrstě | kopr | |
4 lžíce | hladká mouka | |
příloha | ||
---|---|---|
vejce | ||
brambory |
V hrnci rozpustíme máslo. Za stálého míchání přisypeme hladkou moukou. Necháme lehce zpěnit a připravíme jíšku. Do připravené jíšky vlijeme smetanu, mléko a zhruba 5 minut povaříme. Poté přidáme 2 hrsti nasekaného kopru, lžíci cukru, 3 lžíce octa a sůl. Promícháme a necháme lehce povařit. Do menšího hrnce nalijeme studenou vodu a vložíme do ní vejce. Přivedeme k varu a povaříme 10 minut. Kdo má rád sladší omáčku, přidá více cukru nebo ubere octu. Koprovou omáčku s vejci podáváme s bramborem nebo houskovým knedlíkem.
Videorecept: Koprovka nebo křenovka podle Anny
Mám tu pro vás jeden základ, ze kterého snadno vytvoříte obě varianty. No a to vše bez mouky!!
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.
Autor:Hanka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena