Nejdříve si připravíme "náplň". Nasekáme vlašské ořechy a nalámeme čokoládu. Zlehka obalíme v hladké mouce, ale nemusí být.
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Mouku promícháme s práškem do perníku.
Žloutky dáme do velké mísy, přidáme třtinový cukr, vanilkový cukr a olej. Krátce našleháme. Ke směsi přimícháme vlažnou vodu, rum a čerstvě vymačkanou citronovou šťávu. Dobře zamícháme. Těsto zahustíme připravenou moukou a nakonec zlehka vmícháme bílkový sníh. Přidáme ořechy, mandlové plátky a čokoládu.
Během přípravy těsta na královskou bábovku si vymažeme bábovkovou formu máslem nebo jiným tukem a vysypeme hrubou moukou. S vymazáním si dáme práci, aby se nám bábovka dobře vyklápěla. Troubu předehřejeme na 175 °C.
Těsto vlijeme do formy, přikryjeme alobalem a dáme péct. Bábovku pečeme prvních 30 minut přikrytou alobalem. Poté alobal odstraníme a ještě asi 20 minut dopékáme. Vyzkoušíme špejlí, pokud se těsto nelepí, je královská bábovka hotová.
Královskou bábovku s ořechy necháme trochu vychladit, vyklopíme opatrně z formy a před porcováním ji můžeme pocukrovat. Nejlepší je na druhý den (trochu odleželá).