2 stroužky | česnek | |
1 ks | cibule | |
0.5 ks | kuře | |
4 kuličky | nové koření | |
150 g | řapíkatý celer | |
1 ks | menší pórek | |
10 kuliček | celý černý pepř | |
1 kostka | slepičí bujón | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
těsto | ||
1 ks | vejce | |
50 g | máslo | |
250 g | brambory | |
1 ks | žloutek | |
80 g | hrubá mouka |
Pórek očistíme a nakrájíme na kostičky. Jeden stonek řapíkatého celeru omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli a česnek oloupeme. Půlku kuřete omyjeme a vložíme do studené osolené vody. Přidáme koření, cibuli, česnek a vaříme doměkka. Vývar scedíme a kuře obereme. Maso nakrájíme na kousky. Vývar opět přivedeme k varu a podle potřeby přidáme kostku bujónu. Vsypeme nakrájený celer, petržel a povaříme asi 5 minut. Těsto na knedlíčky. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a vychladlé nastrouháme na jemno. Máslo, vejce a sůl utřeme do pěny. Vmícháme brambory, mouku a vypracujeme těsto. Z těstíčka tvoříme menší kuličky, které vaříme v osolené vodě asi 8 minut. Scedíme a vložíme do vývaru. Na talíře rozdělíme maso a přelijeme kuřecím vývarem s bramborovými knedlíčky. Kuřecí vývar s bramborovými knedlíčky ozdobíme před podáváním bylinkami.
Nejlepší bramboračka: Bez hub se neobejdete a vývar je prostě základ!
Kdo by ji nemiloval, voňavá, hustá a poctivá, taková je bramboračka, kterou si pamatujeme z kuchyně našich babiček. Jak si ji připravit tak, aby se opravdu podařila a chutnala jako za starých časů? Vsaďte při vaření na silný vývar a bez hub snad ani bramboračku nevařte. Nejlepší jsou houby sušené, protože dodají polévce silnější aroma.
Pomalu tažený vývar jako nejlepší životabudič
Poctivý vývar vyžaduje čas a pomalé vaření, díky němuž dosáhne své síly a plné chuti. Hodí se do všech polévek, omáček, ale i jako základ pod pečené maso, při přípravě rizota a dalších pokrmů, které potřebují chvíli k dušení a prolnutí chutí. Vývar, kterému nechybí "štáva", jak na to? Zkuste naše prověřené recepty.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena