Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme prochladnout. Loupané mandle nastrouháme. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme na tuhý sníh s přidáním krupicového cukru.
Žloutky, moučkový a vanilkový cukr a likér vyšleháme do pěny, přidáme rozpuštěnou čokoládu, tuhý sníh z bílků a mandle. Zlehka promícháme a vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy. Pečeme na 180 °C asi 40 minut. Hotový korpus necháme chvíli prochladnout ve formě a pak vyklopíme. Necháme zcela vychladnout a podélně ho jednou rozkrojíme.
Mezitím si připravíme krém. Do smetany ke šlehání zamícháme nutelu a ztužovač šlehačky, ručním el. šlehačem vyšleháme do hladkého krému.
Dolní díl korpusu potřeme krémem a přiklopíme vrchní díl. Celý dort krémem potřeme a polijeme čokoládou. Tu připravíme rozpuštěním čokolády a másla. Mícháme, až se hmota spojí.
Nakonec mandlový dort posypeme mandlovými lupínky a necháme vychladit a ztuhnout v ledničce.