Hovězí a vepřové maso nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Oloupanou cibuli dáme do uzavíratelné misky na asi 1 hodinu do lednice a při krájení nás potom nebudou štípat oči. Česnek oloupeme a rozmačkáme.
Na masovém mlýnku pomeleme kostky masa, přidáme 2 vejce, sůl, pepř, majoránku, nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, mletou sladkou papriku, hořčici a vše promícháme. Masovou směs potom zahustíme strouhankou a podle potřeby dochutíme.
Vedle mísy s masovou směsí si dáme misku se studenou vodou a tvarujeme masové koule, které rovnou skládáme do pekáče. Z množství směsi to vychází zhruba kolem 20 - 24 masových koulí, ale záleží na jejich velikosti. Stejný základ použijeme na přípravu sekané.
Masové koule podlijeme vodou a dáme péct do trouby předehřáté na 180 - 200 °C. Pokud připravujeme sekanou, tak ji během pečení potíráme bílkem a výpekem.
Masové koule nebo sekanou podáváme k rajské omáčce nebo jen tak s chlebem a hořčicí.