1 špetka | sůl | |
3 ks | vejce | |
500 ml | mléko | |
220-250 g | hladká mouka | |
na potření | ||
---|---|---|
marmeláda | ||
podle chuti | ||
cukr moučka | ||
podle potřeby | ||
olej na smažení |
Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky rozšleháme s mlékem, po částech vmícháme mouku, aby se netvořily hrudky a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto na palačinky necháme chvíli odležet. Větší pánev zahřejeme, potřeme troškou oleje a naběračkou vlijeme těsto, které roztáhneme po celé pánvi. Palačinky smažíme po obou stranách. Před každým smažením potíráme pánev olejem znovu, aby se nepřipálily. Nadýchané palačinky potíráme marmeládou nebo džemem podle chuti, na ozdobu můžeme posypat cukrem nebo dozdobit ušlehanou smetanou. Ale není třeba, chutnají i jen tak.
Palačinky nasladko i naslano: 8 receptů, které z vás udělají šéfkuchaře
Říká se a stává se, že se první palačinka nepovede. Je to takové nepsané pravidlo. Ale když už přijdete na ten fígl, jak palačinkové těsto připravit tak, aby mělo správnou hustotu, zároveň jej zvládnete rozprostřít po pánvi, aby byla palačinka dokonale tenká a měla křupavé okraje, je to opravdový um. Pojďme se to naučit.
Palačinky a lívance jsou zárukou úspěchu - chutnají opravdu všem a dají se připravit na sto způsobů. Máme pro vás recepty na palačinky a lívance, které se netrhají, po upečení jsou krásně zlatavé a mají skvělou chuť. Stačí si vybrat!
Recept na palačinky se smetanovo-jahodovou náplní krok za krokem
Došly vám nápady k plnění palačinek? Co takhle využít právě dozrávající jahody? Dnes vás naučíme palačinky krok za krokem se smetanovo-jahodovou náplní, která je lehoučká, osvěžující a téměř bez cukru.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena