Papriky opláchneme, odřízneme vršky a odstraníme jádra. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Chilli papričku bez jader, mandle a rozinky nasekáme nadrobno. Eidam nastrouháme na jemném struhadle.
Cibuli s česnekem osmažíme na rozpáleném oleji, přidáme mleté maso a orestujeme doměkka. Poté přidáme nasekanou chilli papričku, mandle a rozinky a vše krátce spolu zarestujeme. Nakonec osolíme, přidáme provensálské koření, směs promícháme a směsí naplníme papriky.
Naplněné papriky položíme na vymaštěný pekáček a pečeme v troubě asi 20 minut při 170 °C. Troubu vypneme a papriky se směsí posypeme nastrouhaným eidamem. Výpek slijeme, vyrestujeme na tuk, zapražíme moukou, zalijeme vodou, přidáme kečup, bazalku, špetku vegety a necháme řádně provařit.
Nadívané papriky po sicilsku podáváme s těstovinou tagliatelli a omáčkou připravenou z výpeku.