1 kg | švestky | |
nálev | ||
---|---|---|
2.5 hrnku | cukr | |
1 ks | skořice celá | |
5 tobolek | kardamom | |
1 lžička | celý černý pepř | |
2 hrnky | červený vinný ocet |
Nejdříve si připravíme nálev. Ocet s cukrem, skořicí a pepřem přivedeme k varu a zvolna vaříme přibližně 10 - 15 minut. Nálev necháme vychladnout. Švestky očistíme od stopek, otřeme a suché postupně propíchávámeme na několika místech vidličkou. Švestky vkládáme do předem sterilovaných sklenic, zalijeme nálevem, uzavřeme a uchováme v chladu. Švestky necháme rozležet alespoň 14 dní. Nakládané švestky ve sladkokyselém nálevu podáváme jako chuťovku k teplým nebo studeným pečeným masům a drůbeži.
Švestky v hlavní roli - vyzkoušejte ty nejlepší recepty!
Sezóna švestek je v plném proudu a možná už nevíte, co s nimi. Přitom existuje tolik známých i méně známých variant, jak je zpracovat a pochutnat si na nich. Vytvořili jsme pro vás výběr skvělých receptů ze švestek, které stojí za to vyzkoušet.
Švestky nejen na koláče a knedlíky: Naučte se domácí švestkové víno
Sezóna švestek je v plném proudu. Že ze švestek nemusíme péci jen obligátní koláč, se dozvíte v našem článku.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena