Cherry rajčátka zbavíme stopek, omyjeme a rozkrájíme na čtvrtky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.
V kastrolku rozehřejeme tuk a cibuli osmahneme dozlatova. Přidáme rajčátka a osmahneme. Podlijeme horkou vodou (s množstvím to nepřeháníme), přidáme sůl, pepř, kousek bujonu a za občasného promíchání necháme vše podusit. Stačí 10 minut. Pak přidáme tymián, bobkový list, rajčatovou omáčku přikryjeme pokličkou a ještě chvíli dusíme. V závěru přimícháme rajčatové pyré, sójovou omáčku na dochucení a krátce prohřejeme. Omáčku nezahušťujeme jíškou.
Omáčku z čerstvých rajčat podáváme k masu, zeleninovým pokrmům, ale dá se k ní i jen tak přikusovat čerstvý chléb.