Rýži ve varných sáčcích (dobrá je basmati) uvaříme podle návodu na obalu. Vodu nezapomeneme osolit. Měkkou rýži scedíme, necháme okapat a vysypeme ze sáčku.
Mezitím si očistíme všechny barevné papriky a nakrájíme je na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno.
V hluboké pánvi rozehřejeme olej a nejprve necháme osmažit cibuli. Pak přidáme papriku, prudce osmahneme a zasypeme libečkem. Teplotu snížíme, vsypeme rýži a promícháváme asi 3 minuty. Pak zakápneme sójovou omáčkou, kterou nemusíme šetřit, jen si dáme pozor, abychom salát nepřesolili. Krátce prohřejeme a nakonec přidáme pár kapek tekutého chilli pro pikantnost.
Paprikový rýžový salát podáváme teplý i studený jako hlavní chod. Před podáváním poklademe na kostečky nakrájenou Lučinou do salátu nebo jiným nepříliš aromatickým sýrem.