Maso omyjeme a podle preferencí nakrájíme na nudličky nebo kostičky. Z vepřového masa se hodí krkovička, kýta i plec, na recept lze použít i maso hovězí (kližka, krk).
Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. 4 oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky. Protlak v misce podle chuti osladíme cukrem.
Do hrnce nalijeme olej a necháme rozpálit. Vsypeme cibuli a necháme zesklovatět, následně přidáme maso, kmín, sladkou a pálivou papriku a vše promícháme. Poté zalijeme vodou, přidáme zeleninový bujon, na plátky nakrájený česnek a zbylé 2 stroužky do hrnce prolisujeme. Dále přidáme oslazený protlak, chilli a pepř tak, abychom byli spokojeni s ostrostí pokrmu. Vše vaříme do změknutí masa. Omáčku zjemníme smetanou a zahustíme jíškou, na závěr krátce provaříme.
Pikantní vepřové maso po námořnicku podáváme s rýží nebo těstovinami.