Nejdříve si připravíme tuňákovou pomazánku. Tuňáka necháme okapat. Naťovou cibulku nasekáme nadrobno. Uvařená vejce nastrouháme najemno. V míse prošleháme roztíratelný smetanový sýr a žervé dohladka. Pak vmícháme okapaného tuňáka a nastrouhaná vejce. Pomazánku osolíme, opeříme a nakonec přidáme nasekanou naťovou cibulku. (Část zelené natě odložíme stranou na ozdobu.) Krémovou tuňákovou pomazánku necháme v chladu asi 20 minut rozležet.
Větší rajčata omyjeme, vršky seřízneme a dužinu vydlabeme. Vnitřky vydlabaných rajčat lehce osolíme a naplníme krémovou tuňákovou pomazánkou.
Rajčata plněná tuňákovou pomazánkou ozdobíme cibulkovou natí a podáváme na listech salátu. Vhodnou přílohou je pečivo a opečené toasty. Pomazánka chutná i natřená na pečivu s plátkem rajčete, v tom případě podáváme jako svačinku.